Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyzy z mięsem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 95
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 562
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 95
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 562
Składniki
Przygotuj farsz. Cebulę drobno posiekaj. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj mięso, smaż ok. 10 min.
Całość zalej niewielką ilością wody i duś, aż mięso zmięknie. Gdy wystygnie, zmiel w maszynce. Dodaj jajko, bułkę tartą oraz majeranek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby farsz był zbyt suchy, możesz do niego dodać trochę płynu z duszenia mięsa. Uformuj 16 kuleczek.
Połowę obranych ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij nadmiar płynu.
Przełóż je do ugotowanych ziemniaków, dodaj jajko oraz mąkę. Dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na 16 równych części.
Porcje ciasta ułóż na dłoni i lekko rozpłaszcz tworząc placuszek. Na środku połóż kuleczkę farszu i oblep ciastem formując kulki.
W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, lekko posól, partiami wkładaj pyzy. Gotuj ok. 10 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
90 minut
Porcja: 140 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie