Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Quiche z boczkiem i rukolą"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 62
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 124
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 62
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 124
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji 1,50 zł
Ciasto: Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, posiekane zimne masło i lodowatą wodę. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i na pół godziny wkładamy do lodówki.
Rozwałkowanym ciastem wylepiamy dno i boki natłuszczonej formy do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia, posypujemy suchą fasolą lub grochem. Na 10 minut wkładamy do piekarnika o temperaturze 180oC.
Farsz: Rukolę płuczemy, osuszamy, siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Przesmażamy na patelni. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy śmietanę i wystudzony boczek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczonym spodzie rozkładamy rukolę, zalewamy masą śmietanową. Posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy natychmiast.
Wartość odżywcza jednej porcji 435 kcal Białko 28 g/Tłuszcz 34 g/Węglowodany 36 gŹródło: Rewia