Do góry

Dania główne Przepis na:

Ratatuj

Ratatuj

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4645

Dodano:

Odsłon: 5509

Zdrowe i niezbyt pracochłonne danie z warzyw. Świetnie smakuje samodzielnie, ale również jako dodatek do mięsa, zwłaszcza grillowanego.

Składniki

  • Bakłażan 2 szt.
  • Cukinia 2 szt.
  • Pomidor 5 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Papryka czerwona 1 szt. (opcjonalnie)
  • Passata pomidorowa 600 ml lub 2 puszki krojonych pomidorów
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Bazylia 1 łyżeczka
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Pieprz 1/2 łyżeczki
  • Sól 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 2 - 3 łyżki
  • Dodatkowo:
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Czosnek 2 ząbki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Paprykę przekroić na pół i wyjąć gniazdo nasienne. Położyć na papier do pieczenia cięciem w dół i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut, aż papryka zmięknie i skóra zacznie ciemnieć. Po upieczeniu zdjąć skórę i drobno pokroić.

  2. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.

    Następnie dodać passaty pomidorowej lub pomidory z puszki, pokrojoną paprykę, oregano, bazylię i tymianek i gotować na średniej mocy palnika, aż płyn nieco się zredukuje. W międzyczasie dodać sól i pieprz do smaku.

    Powstały sos przełożyć do formy.

  3. Bakłażany, cukinię i pomidory umyć i pokroić w 0,5 cm plastry. Pomidory najlepiej kroić rozpoczynając z góry, a kończąc przy miejscu, gdzie była przytwierdzona łodyga. Tak pokrojone pomidory bardziej zachowują kształt po upieczeniu i nie wypadają z nich pestki.

    Plastry warzyw układać na przemian dość ciasno jeden za drugim, rozpoczynając od brzegu formy.

  4. Z oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i tymianku rozmieszać sos do posmarowania warzyw.

    Sosem posmarować ułożone w formie warzywa, starając się, aby czosnek trafił między plastry warzyw.

  5. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 - 180 stopni C przez około 45 - 50 minut. Na 10 - 15 minut przed końcem pieczenia rozkryć, aby delikatnie warzywa się zapiekły.

  6. Ratatuj świetnie smakuje samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Rewelacyjnie sprawdzi się w zestawieniu z grillowanym mięsem.
    Ratatuj jest pyszny na ciepło, jak również po wystudzeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń