Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z pęczaku, z dynią i pieczarkami

Risotto z pęczaku, z dynią i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Risotto z pęczaku, z dynią i pieczarkami"

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki pęczaku
  • 500 g dyni (może być mrożona)
  • 200 g kapeluszy pieczarek
  • por
  • 2 grube plasterki bekonu (bez skóry)
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 5 szklanek bulionu warzywnego (może być instant)
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obierz dynię i pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż dynię na blasze, skrop połową oliwy. Piecz 20-25 minut.

  2. Pokrój pora w krążki, bekon w kostkę, rozgnieć czosnek. Podsmaż je na pozostałej oliwie 2-3 minuty. Obierz i pokrój w plasterki pieczarki. Dodaj je do pora, bekonu i czosnku. Smaż kolejne 4-5 minut, aż pieczarki się zezłocą.

  3. Dodaj kaszę i wymieszaj, aby pokryła się oliwą. Dodaj bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i duś 20-25 minut.

  4. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze, mieszając, 10-15 minut. Kasza powinna być miękka i wchłonąć bulion. Przypraw solą i pieprzem. Ostrożnie dodaj dynię. Podawaj risotto posypane natką pietruszki.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń