Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Risotto z podgrzybkami"
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazyli...
Odsłon: 64
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 217
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 822
Klasyczne spaghetti bolognese z dodatkiem aromatycznych ziół i świeżej bazyli...
Odsłon: 64
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 217
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 822
Składniki
Grzyby czyścimy, kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Osączamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Lekko szklimy. Wsypujemy grzyby, smażymy 5 minut. Dodajemy gorgonzolę i mieszamy, by ser się rozpuścił.
W głębszej patelni lub w rondlu rozgrzewamy resztę masła i olej. Wsypujemy umyty, osączony ryż i mieszamy do chwili, aż zrobi się szklisty. Natychmiast wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.
Nadal gotując, i cały czas mieszając, wlewamy chochlę bulionu. Gdy ryż go wchłonie, czynności powtarzamy 4-5 razy, do wyczerpania płynu. Gotujemy do chwili, gdy ziarenka będą prawie miękkie, lekko kleiste, ale nie rozgotowane.
Ryż mieszamy z grzybami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy.
Wartość odżywcza jednej porcji 385 kcal Białko 28 g/Tłuszcz 36,8 g/Węglowodany 49 g
Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji 4,50 złŹródło: Rewia