Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Risotto z warzywami"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 71
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 71
Składniki
Masło rozgrzej. Wsyp ryż. Smaż, aż ziarenka zrobią się szkliste. Dolej gorący bulion. Gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn. Fasolkę oraz pomidorki potnij na kawałki. Seler oczyść, łodygi pokrój w grubsze plasterki.
Seler i fasolkę dodaj do ryżu. Zmniejsz płomień. Gotuj razem jeszcze 20–25 minut. Pomidorki oraz kukurydzę dołóż do risotta 5 minut przed końcem gotowania. Danie przypraw do smaku solą i pieprzem.
?Ryżu do risotta nie płucz, aby nie zmyć skrobi z zewnętrznej warstwy ziaren. Jest ona potrzebna do zagęszczenia sosu.
?Do risotta możesz dodać starty parmezan i kieliszek wytrawnego białego wina. Danie będzie miało ostrzejszy smak.
?Risotto serwuj od razu po przyrządzeniu. Gorące danie jest najsmaczniejsze.
Sekrety idealnej potrawy
?Bulion dodawaj do ryżu małymi porcjami. Kolejną chochelkę wlej dopiero, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję bulionu.
?Na początku gotowania dodaj do risotta kilka niteczek szafranu albo odrobinę kurkumy. Dzięki temu ziarenka ryżu zyskają piękny żółty kolor.Źródło: Naj