Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rogaliki nadziewane szynką"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 115
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 25
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 115
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 25
Składniki
Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Drożdże rozpuść w 1/3 szkl. ciepłej wody. Dolej do mąki razem z mlekiem. Zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Potem wstaw do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt 23x38 cm. Z masła uformuj prostokąt 12x8 cm. Ułóż go na cieście, rogi placka zawiń do środka jak kopertę.
Zlep brzegi. Następnie ponownie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Jeszcze raz złóż placek jak kopertę. Schładzaj 10 minut. Wałkowanie i chłodzenie ciasta powtórz jeszcze trzykrotnie.
Gotowe ciasto rozwałkuj. Placek potnij na 12 trójkątów. Każdy cienko posmaruj twarożkiem. Przykryj plasterkiem szynki. Zwiń, uformuj rogaliki.
Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 20 minut. 5 minut przed końcem posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
godz.; Sztuka: 210 kcal; Cena sztuki: ok. 1 zł.Źródło: Naj