Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada boczkowa z szynką i porem

Rolada boczkowa z szynką i porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Rolada boczkowa z szynką i porem"

Składniki

  • półtora kg surowego boczku bez kości
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 15 dag gotowanej szynki
  • por
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 5 ząbków czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki cząbru
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Maria Koper z Koronowa.

  2. Surowy boczek opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem, cząbrem, papryką i majerankiem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, natrzyj boczek. Posyp natką, zwiń. Roladę owiń folią, włóż do lodówki na 2 godziny.

  3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Boczek wędzony i szynkę pokrój w kosteczkę. Podsmaż na maśle. Dodaj cebulę, smaż ok. 10 min. Ostudź.

  4. Boczek rozwiń, rozsmaruj farsz. Por oczyść, pokrój w kostkę, posyp mięso. Zroluj. Roladę owiń w papier do pieczenia, a następnie w siatkę, boki zwiąż nicią. Piecz godzinę i 15 minut w temp. 180°C.

  5. Czas przygotowania 100 min, ilość porcji 10, cena za porcję 2,80 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń