Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada karkonoska"
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 773
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12284
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 225
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7414
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 773
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12284
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 225
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7414
Składniki
Ziemniaki obierz, następnie opłucz je w zimnej wodzie, zetrzyj na tarce o małych oczkach i dokładnie odsącz. Następnie przełóż je do większej misy, zalej gorącym mlekiem i dodaj drobno pokrojone skwarki (ok. 2 łyżki odłóż), utarty czosnek, sól, mielony pieprz i majeranek. Dokładnie wszystko wymieszaj i jeśli trzeba, zagęść bułką tartą.
Szeroką brytfannę lub naczynie żaroodporne posmaruj smalcem i posyp bułką tartą. Wlej do środka ciasto ziemniaczane i starannie wygładź jego powierzchnię. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut, aż placek się ładnie przyrumieni.
Gorący placek zroluj następnie ostrożnie jak roladę i posyp odłożonymi skwarkami. Roladę karkonoską podawaj na gorąco jako samodzielne danie, ułożoną na pokrojonej drobno kiszonej kapuście.Źródło: Świat kobiety