Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada z boczku"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 536
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 760
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 536
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 760
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Odciąć skórę z boczku, a następnie naciąć go tak, by dał się rozłożyć jak książka. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem oraz majerankiem i odstawić na pół godziny. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę posiekać. Podsmażyć razem na oleju.
Wyrobić masę z mięsa mielonego, cebuli, pieczarek, jajka oraz bułki tartej (można dodać jej więcej, jeśli masa będzie zbyt luźna). Doprawić solą, pieprzem, suszonym majerankiem i papryką w proszku. Masę rozsmarować na boczku.
Zwinąć boczek w roladę i związać. Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie. Oprószyć majerankiem i papryką. Piec około 70 minut w temp. 180°C, od czasu do czasu podlewając sosem, który się wytworzy. Udekorować świeżym majerankiem.Źródło: Twoje Imperium