Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z kurczaka"
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 134
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7250
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 161
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 91
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 185
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 134
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7250
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 161
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 91
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 185
Składniki
Umyj starannie kurczaka, pozbaw wszystkich kości oraz chrząstek. Płat mięsa rozłóż na desce skórką do spodu. Natrzyj solą, pieprzem i chili w proszku.
Marchewki oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą. Jedną marchewkę pokrój w podłużne słupki, ułóż na płacie mięsa. Zwiń całość jak roladę, obwiąż bawełnianą nicią lub zepnij.
Pozostałe marchewki pokrój w grubsze plasterki. Wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dodaj oczyszczony starannie, opłukany oraz pokrojony w krążki por.
Warzywa skrop sokiem z cytryny oraz 1-2 łyżkami oleju. Oprósz solą i pieprzem. Na warzywach ułóż przygotowaną roladę z kurczaka. Całość podlej białym winem i obłóż tymiankiem.
Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz roladę w 170 st. ok. 70 minut. Po upływie połowy czasu obróć mięso i włóż do naczynia masło. W razie potrzeby podlewaj też roladę wodą. Po upieczeniu lekko wystudź, pokrój w plasterki. Podawaj z warzywami. Polej powstałym sosem.
Czas ok. 100 min; porcja – 460 kcal, cena 3,20 zł.
Sposób babuni
Trybując kurczaka (usuwając kości) uwa- żaj, aby nie przeciąć skóry. Zacznij od kupra, potem oddziel kostki grzbietu od mięsa i skóry, wyłam stawy i przetnij więzadła, odetnij piersi i żebra, a potem usuń szkielet.Źródło: Świat kobiety