Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladka z wędzonym łososiem

Roladka z wędzonym łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Roladka z wędzonym łososiem"

Składniki

  • 60 g masła
  • 1/3 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki startego sera typu parmezan (łyżkę zostaw do dekoracji)
  • 1 i 1/2 łyżki posiekanego koperku
  • 200 g wędzonego łososia
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • łyżka startej skórki z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozpuść masło w dużym garnku. Dodaj mąkę i mieszaj przez minutę. Zdejmij z ognia. Miksuj i stopniowo wlewaj mleko. Znów umieść na gazie i gotuj, aż zgęstnieje. Mieszaj 3 minuty. Przełóż do miski, dodaj żółtka, ser i koperek.

  2. Ubij białka w osobnej misce na puszystą pianę. Delikatnie wymieszaj z ostudzoną masą z żółtkami. Przełóż ciasto na natłuszczoną blaszkę (26 x 32 cm). Piecz 10-12 minut w 220 st.

  3. Wyjmij placek, rozłóż na lnianej ściereczce i zwiń. Studź przez 5 minut. Rozwiń, wyjmij ściereczkę, ułóż łososia i posyp łyżką koperku. Zroluj. W osobnej misce wymieszaj śmietanę, skórkę z cytryny i resztą koperku. Oprósz roladę serem, podawaj pokrojoną w plastry ze śmietanowym sosem.

  4. Czas przygotowania: ok. 35 minut • porcja: 270 kcal • koszt: ok. 4 zł • dla 8 osób.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń