Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki schabowe

Roladki schabowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Roladki schabowe"

Składniki

  • 50-60 dag schabu środkowego
  • 20 dag trzykrotnie zmielonego białego sera
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • olej do smażenia
  • 1-2 łyżki masła
  • wykałaczki lub bawełniana nić
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolkę umyj, osusz, usuń końcówki oraz łyko. Fasolkę gotuj z dodatkiem soli i cukru aż będzie miękka (ok. 5-15 min). Następnie schłodź ją od razu lodowatą wodą i odstaw na 5 minut, by dobrze osączyć ją z wody.

  2. W tym czasie mięso umyj i pokrój na 4 plastry. Każdy kotlet ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Ser przełóż do miseczki, dodaj żółtko, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Każdy kotlet posmaruj serem, a na środku ułóż po kilka strąków osączonej fasolki. Mięso zwiń i zepnij wykałaczkami lub zwiąż bawełnianą nicią.

  3. Przygotuj 3 talerze na mąkę, jajko i bułkę tartą. Roladki najpierw dokładnie obtaczaj w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.

  4. Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż panierka będzie rumiana. Prosto z patelni przełóż roladki do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Piecz około 30 minut w temperaturze 180°C.

  5. Roladki podawaj z frytkami, ziemniakami z wody oraz bukietem surówek ze świeżych warzyw.

  6. 50 minut. Porcja: 460 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń