Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki wołowe"
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 179
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 179
Składniki
Suszone grzyby zalać ok. 1 l wody i odstawić do namoczenia. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju.
Wrzucić pieczarki, smażyć, aż wyparuje cały płyn. Cebule obrać, pokroić w kostkę, dodać do pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do pieczarkowego nadzienia, odstawić do przestudzenia.
Plastry wołowiny rozbić. Posypać solą i pieprzem, posmarować musztardą, przykryć plastrami boczku. Na tym rozłożyć farsz pieczarkowy, pozostawiając wolne brzegi. Zrolować. Obwiązać mocną bawełnianą nitką lub pospinać wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Zrumienić na nim roladki. Dodać koncentrat pomidorowy, krótko zasmażyć. Roladki podlać winem i dołożyć namoczone borowiki. Dusić pod przykryciem 1,5 godziny. Brukselki oczyścić, gotować 15 minut w posolonej wodzie.
Roladki wyjąć, trzymać w cieple, aby nie wystygły. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu z duszenia mięsa. Gotować, aż zgęstnieje, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
Mięso rozłożyć na talerzach, polać sosem. Serwować z brukselką okraszoną stopionym masłem.
Czas przygotowania: około 120 minutŹródło: Życie na gorąco