Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z boczku i kiszonej kapusty

Roladki z boczku i kiszonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Roladki z boczku i kiszonej kapusty"

Składniki

  • 75 dag boczku wieprzowego
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 70 dag kapusty kwaszonej
  • 2 łyżki oleju
  • 25 l białego wina
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 jagody jałowca
  • 2 listki laurowe
  • pół łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki ciemnej zasmażki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Rozbić tłuczkiem. Mięso oprószyć solą i pieprzem.

  2. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, trochę zostawić do dekoracji, resztę posiekać.

  3. Na każdym pasku boczku położyć małe porcje kwaszonej kapusty i posiekanej natki pietruszki. Zwinąć w roladki.

  4. Roladki spiąć wykałaczkami lub przewiązać nicią kuchenną. Zrumienić na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Podlać białym winem i 1 szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem około 90 minut.

  5. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na smalcu. Dodać pozostałą kapustę. Dołożyć jałowiec, listki laurowe, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić pod przykryciem 30 minut.

  6. Roladki zdjąć z patelni. Sos z patelni zagęścić zasmażką błyskawiczną. Zagotować, przyprawić do smaku. Roladki podawać na kwaszonej kapuście. Polać sosem.

  7. Udekorować odłożoną natką pietruszki. Serwować np. z purée ziemniaczanym.

  8. Czas przygotowania około 120 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń