Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki z piersi kurczaka z warzywami"
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 823
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 435
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 823
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 435
Składniki
Papryki (najlepiej czerwoną i żółtą) oczyść, pozbaw gniazd nasiennych. Umyj starannie cukinię oraz bakłażan, odetnij zgrubiałe końcówki, usuń nasiona. Pomidory opłucz, osusz.
Warzywa pokrój w kostkę, przełóż do miski i wymieszaj z 3 łyżkami oleju. Oregano opłucz, osusz, otrzyj listki. Wsyp do miski. Dodaj 10 dag bułki tartej i 6 dag masła.
Masę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do 4 żaroodpornych miseczek (posmaruj je masłem). Miseczki wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 25 minut w temp.180 st.
Piersi opłucz, osusz. Pokrój na 4 płaty, rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Oczyść fasolkę, zblanszuj w osolonej wodzie, odcedź, pokrój na kawałki. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki, przesmaż na łyżce oleju. Pokrój w kostkę 5 dag boczku.
Na mięsie układaj fasolkę, grzyby i boczek. Uformuj roladki, owiń je plastrami szynki, obwiąż sznurkiem. Smaż na 2 łyżkach oleju na złoto. Podawaj z warzywnym crumble.
czas ok. 55 min; porcja – 650 kcal, cena 4 zł.
Aby podczas smażenia tłuszcz nie pryskał, upewnij się, że patelnia jest sucha. W tym celu wytrzyj ją starannie albo postaw na palniku i chwilę ogrzewaj, a dopiero potem wlej olej.
Inny sposób zabezpieczenia powłoki to posypanie rozgrzanego naczynia solą lub przetarcie wacikiem nasączonym octem.
. Do faszerowania roladek, prócz grzybów, użyj dowolnych warzyw sezonowych.Źródło: Świat kobiety