Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki z placków ziemniaczanych z mięsem i koperkiem"
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 25
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 84
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 280
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 108
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 25
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 84
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 280
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 108
Składniki
Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Na chwilę odstawiam i odlewam nadmiar soku. Następnie dodaję do nich posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszam.
Masę ziemniaczaną nabieram chochelką i wylewam na gorący olej na patelni. Rozprowadzam masę łyżką, by placki były równe. Każdy krótko smażę na średnim ogniu, potem zmniejszam ogień, rumienię placek, odwracam go na drugą stronę, smażę na rumiano.
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju. Marchewkę obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę. Wszystkie farszu dokładnie mieszam.
Na plackach rozkładam farsz i zwijam je w roladki. Układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polewam śmietaną, posypuję startym serem i koperkiem. Piekę 40 min pod przykryciem w temp. 180oC i 10 min bez pokrywki, posypuję koperkiem.
ok. 120 min • Porcja 260 kcal. • Koszt porcji ok. 1,60 zł • Przepis na 5 porcji.Źródło: Kobieta i życie