Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolowane bułeczki z sosem serowo – pieczarkowym.

Rolowane bułeczki z sosem serowo – pieczarkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 11509

Dodano:

Odsłon: 414

Ta pyszna kombinacja powstała na kolacje, powiem Wam, że bułeczki wyszły obłędne, puchate i delikatne jednocześnie. Maczane w sosie serowo – pieczarkowym to już w ogóle petarda. Buły są bardzo syte za sprawą sosu i mieszanki serów, dodatkowo wzbogaconych zieleninką, którą kocham pod każdą postacią.

Składniki

  • Tortownica 24 cm
  • 300 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 180 ml ciepłej wody
  • 8 g cukru
  • 5 g soli
  • 7 g drożdży instant
  • 20 g roztopionego letniego masła
  • Sos serowo – pieczarkowy:
  • 1 cebula
  • 150 g grzybów u mnie pieczarki
  • 250 g różnych serów u mnie ser żółty, serek topiony i mozzarella
  • spora garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanego drobnego szczypiorku
  • 70 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • żółtko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolowane bułeczki z sosem serowo – pieczarkowym.

Przygotowanie

  1. Przepis podaje na tortownicę 24 cm, ja przygotowałam dla swoich chłopaków z podwójnej porcji.
    Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać. W mące zrobić kopczyk, wlać ciepłą wodę, ale nie gorącą, wsypać drożdże, podsypać delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne, ma odchodzić od ręki, misy miksera. Pod koniec wyrabiania wlać letnie, roztopione masło, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
    Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, dodać serek topiony, śmietanę, zioła i przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać na małym ogniu, zdjąć z palnika, dodać pozostały ser starty na grubych oczkach tarki, oraz posiekaną zieleninę.
    Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania, następnie wyłożyć na delikatnie podsypany mąką blat i krótko wyrobić. Podzielić na 10 – 12 równych kawałków. Każdy z kawałków rozwałkować na podłużny owal, zrolować z jednego końca do drugiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, jak najbliżej brzegu. Odstawić na 30 min. do napuszenia.
    Gdy bułeczki podrosną, wrzucić do środka nadzienie i uklepać łyżką, może się wydawać za dużo tego nadzienia, ale to nic tak ma być, pod wpływem temp. buły urosną jeszcze bardziej i będzie idealnie. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować roztrzepanym żółtkiem.
    Piec w temp. 180 C 20 – 25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń