Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rozetki drożdżowe z serdelkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 56
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 128
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 46
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 56
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 128
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 46
Składniki
Czas przygotowania: 80 minut (bez czasu wyrastania i chłodzenia ciasta). 1 porcja: 310 kcal. Cena porcji: 1,95 zł
Drożdże rozpuść w mleku, odstaw na 5 minut. Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Wlej wodę i mleko z drożdżami. Zagnieć. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miseczki, przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiaj jeszcze 5 minut.
Z ciasta ufromuj kulę, włóż ją do miski posmarowanej masłem, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Następnie wstaw do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj (lekko podsypując mąką) na prostokąt 23 x 38 cm. Zostaw na 5 minut. Z masła (o takiej samej konsystencji jak ciasto) uformuj prostokąt 12 x 8 cm. Ułóż na cieście, rogi placka zawiń do środka jak kopertę.
Ponownie rozwałkuj ciasto na prostokąt. Jeszcze raz złóż jak kopertę. Włóż do lodówki na 10 minut. Wałkowanie i chłodzenie ciasta powtarzaj jeszcze trzykrotnie.
Ciasto podziel na 8–10 porcji, rozwałkuj je na prostokąty. Połóż na nich serdelki. Zwiń. Odetnij nadmiar ciasta. Rulony z serdelkami pokrój w plasterki. Ułóż z nich rozetki na blachach przykrytych pergaminem. Ze skrawków ciasta zrób placuszki, wylep nimi środki rozetek. Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia rozetki posyp żółtym serem.Źródło: Tina