Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rubinowa konfitura z wiśni"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 386
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 386
Składniki
Wiśnie opłucz, wydryluj. Do garnka wsyp połowę cukru. Dodaj wiśnie. Owoce zalej likierem, a następnie posyp resztą cukru. Garnek odstaw na 10–12 godzin w chłodne miejsce.
Kiedy owoce puszczą sok, zlej go, zagotuj i ponownie zalej nim wiśnie. Odstaw na dobę. Następnego dnia zlewanie, gotowanie soku i zalewanie nim owoców powtórz. Odstaw na kolejną dobę. Trzeciego dnia sok zlej, gotuj, aż zgęstnieje. Do syropu włóż owoce i płatki migdałowe. Doprowadź do wrzenia. Nie mieszaj masy owocowej, a jedynie potrząsaj garnkiem, aby owoce nie rozpadły się. Odstaw do wystudzenia.
Smażenie i studzenie konfitury powtarzaj co kilka godzin jeszcze trzy razy.
Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Odstaw do wystudzenia.Źródło: Tina