Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rumiane kuleczki z fetą i papryką"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 197
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 426
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 460
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 197
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 426
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 460
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w słupki. Frytki posyp grubą solą i skrop 2 łyżkami oleju. Rozłóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz ok. 30 minut, aż będą chrupiące i rumiane z wierzchu oraz miękkie w środku.
Zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj. Posyp nimi frytki ok. 10 minut przed wyjęciem z piekarnika.
Cebule obierz, jedną posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj posiekaną cebulę, jajko i tartą bułkę. Masę przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób.
Migdały posiekaj. Paprykę oczyść, opłucz, pokrój w kosteczkę. Fetę pokrusz. Do sera dodaj paprykę i migdały. Farsz przemieszaj. Z mięsnej masy uformuj 8 placuszków. Na każdym połóż farsz. Zlep i uformuj kulki. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż kotleciki i smaż je przez 4 minuty. Zdejmij z patelni.
Pozostałe cebule pokrój w plasterki, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Posyp cukrem i smaż dalej, aż cukier się skarmelizuje. Frykadelki podawaj z frytkami oraz krążkami cebuli w karmelu.
ok. 45 minut, 1 porcja 910 kcalŹródło: Tina