Do góry

Dania główne Przepis na:

Ruska, biała kiełbasa pieczona z cebulą.

Ruska, biała kiełbasa pieczona z cebulą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1427 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 2032

Ruska biała kiełbasa pieczona z cebulą, podana z ćwikłą z chrzanem, ostrymi marynowanymi papryczkami czereśniowymi i chlebem. Polecam!!!

Składniki

1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis na surową ruską, białą kiełbasę:

    Surowiec:

    mięso chude ze schabu 70 dag
    mięso z szynki 80 dag
    ścinki tłuste (warkocz ze schabu) 40 dag
    woda lodowata 125 ml
    jelita wieprzowe 28/32 - 2,5 m

    Przyprawy:

    czosnek 8 g/kg
    sól warzona 18 g/kg
    pieprz czarny 2 g/kg
    pieprz ziołowy 2 g/kg
    majeranek 0,5 g/kg

    Wykonanie:

    Tłuste ścinki z mięsa kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm, mięso z szynki kroimy w kostkę 2 x 2 cm a chude mięso ze schabu przepuszczamy przez szarpak. Wszystkie mięsa mieszamy dodając stopniowo sól, pieprz, czosnek i majeranek. Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach dodajemy lodowatą wodę i ponownie wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy wymoczone wcześniej jelita. Z napełnionej kiełbasy odkręcamy kiełbaski 12-14 centymetrowe.

  2. Pieczenie lub smażenie:

    Kiełbasę pieczemy w piekarniku około 40 minut, po 20 minutach pieczenia dodajemy przyprawione pieprzem i solą, pokrojone w pół plastry cebule. Możemy również zamiast w piekarniku usmażyć na patelni, z obu stron na rumiany kolor, dodać pokrojoną, doprawioną pieprzem i solą cebulę i pod przykryciem dusić do ładnego koloru cebuli.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń