Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 2790
Dodano: 27.02.2021
Odsłon: 668
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
2 filety z białej ryby pokroić w odpowiadającej nam wielkością kawałki.
Drobno posiekać garść natki pietruszki w ilości 1 łyżki.
Drobno posiekać 2 ząbki czosnku.
Ser parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach w ilości 1/3/ szklanki.
Do miseczki dodać 1/2 szklanki bułki tartej panko, 1/3 szklanki drobno startego sera parmezan, 1 łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz doprawić solą do smaku i dokładnie wymieszać.
Pokrojone filety z ryby doprawić solą oraz pieprzem do smaku z obu stron.
Każdy filet z wierzchu posmarować musztardą Dijon, a następnie posmarowaną częścią zanurzać w uprzednio przygotowanej panierce. Dociskać, aby panierka lepiej przyległa do musztardy i ryby.
Na patelnię (żaroodporną - do zapiekania w piekarniku) wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
Jeśli nie posiadamy takiej patelni, podgrzany olej wystarczy przelać do naczynia żaroodpornego.
Kawałki ryby układać na patelni lub w naczyniu żaroodpornym, panierką do góry i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 20-25 minut, lub do czasu uzyskania ulubionego przez nas stopnia ugotowania ryby i podpieczenia panierki.
Gotową przepyszną rybę w chrupiącej panierce podawać udekorowaną drobno posiekaną natką z pietruszki wraz z ulubionymi dodatkami takimi jak puree, gotowane lub pieczone ziemniaki, ryż, makaron oraz wszelkiego rodzaju warzywami i sałatkami.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 28 lutegoZgłoś do usunięcia
Ale bajeczka, aż zgłodniałem :) Pychotka, mniami :)1 Kto głosował? | Odpowiedz