Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba w chrupiącej parmezanowo - czosnkowej panierce

Ryba w chrupiącej parmezanowo - czosnkowej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 2790

Dodano:

Odsłon: 668

Soczyste filety z białej ryby w chrupiącej parmezanowo - czosnkowej panierce to prosty do przygotowania sposób na przepyszną rybę, która pasuje idealnie do puree ziemniaczanego, gotowanych lub pieczonych ziemniaków, ryżu, makaronu oraz wszelkiego rodzaju sałatek.

Składniki

  • 2 filety z białej ryby (bez skóry)
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • oliwa z oliwek
  • sól + pieprz czarny
  • DO PANIERKI:
  • 1/2 szklanki bułki tartej panko
  • 1/3 szklanki drobno startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ryba w chrupiącej parmezanowo - czosnkowej panierce

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
    2 filety z białej ryby pokroić w odpowiadającej nam wielkością kawałki.
    Drobno posiekać garść natki pietruszki w ilości 1 łyżki.
    Drobno posiekać 2 ząbki czosnku.
    Ser parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach w ilości 1/3/ szklanki.

  2. Do miseczki dodać 1/2 szklanki bułki tartej panko, 1/3 szklanki drobno startego sera parmezan, 1 łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz doprawić solą do smaku i dokładnie wymieszać.

  3. Pokrojone filety z ryby doprawić solą oraz pieprzem do smaku z obu stron.
    Każdy filet z wierzchu posmarować musztardą Dijon, a następnie posmarowaną częścią zanurzać w uprzednio przygotowanej panierce. Dociskać, aby panierka lepiej przyległa do musztardy i ryby.

  4. Na patelnię (żaroodporną - do zapiekania w piekarniku) wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Jeśli nie posiadamy takiej patelni, podgrzany olej wystarczy przelać do naczynia żaroodpornego.
    Kawałki ryby układać na patelni lub w naczyniu żaroodpornym, panierką do góry i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec ok. 20-25 minut, lub do czasu uzyskania ulubionego przez nas stopnia ugotowania ryby i podpieczenia panierki.

  5. Gotową przepyszną rybę w chrupiącej panierce podawać udekorowaną drobno posiekaną natką z pietruszki wraz z ulubionymi dodatkami takimi jak puree, gotowane lub pieczone ziemniaki, ryż, makaron oraz wszelkiego rodzaju warzywami i sałatkami.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 lutego Ale bajeczka, aż zgłodniałem :) Pychotka, mniami :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń