Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 191 Ocena: 2646
Dodano: 24.01.2021
Odsłon: 798
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Filety z białej ryby dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w odpowiadającej nam wielkości kawałki. (jeśli ryba jest gruba, lepiej przeciąć ją także na pół w poziomie)
Tak przygotowane doprawić do smaku solą z każdej strony.
Do miseczki lub na głębszy talerz wsypać 1/4 szklanki mąki ryżowej.
Do głębszego garnka wlać ok. 6 cm oleju i podgrzać na średnim ogniu.
Do miski dodać 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ryżowej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku
do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli oraz 1 szklankę bardzo zimnego piwa i dokładnie wymieszać.
Odsączone i doprawione solą kawałki ryby obtaczać najpierw w miseczce z mąką ryżową,
a następnie w miseczce z przygotowanym ciastem piwnym.
Po czym ostrożnie wrzucać do garnka z podgrzanym olejem i smażyć, w międzyczasie przewracając na drugą stronę, do czasu uzyskania ulubionego przez nas stopnia podpieczenia ciasta.
Gotowe pięknie podsmażone kawałki ryby odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Podawać wraz z ulubionymi dodatkami takimi jak na przykład gotowane lub pieczone ziemniaki, frytki lub wszelkiego rodzaju sosy i sałatki.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 24 styczniaZgłoś do usunięcia
Za dużo tych przepisów na raz ;)Wypowiem się tu przy rybce. Marchewki super, fasolka bez komentarza i też czasami uda mi się popełnić coś podobnego, sałatka miodzio, a ryba w cieście piwnym ... Jeść mi się chce :D
Pyszności :)
1 Kto głosował? | Odpowiedz