Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba w cieście piwnym

Ryba w cieście piwnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 191 Ocena: 2646

Dodano:

Odsłon: 798

Delikatna biała ryba smażona w chrupiącym cieście piwnym prosty i przepyszny sposób na piątkowy obiad, który posmakuje każdemu. Można ją podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, frytkami oraz każdego rodzaju sosem.

Składniki

  • ok. 700 gram białej ryby (bez skóry)
  • 1 szklanka bardzo zimnego piwa
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4-5 szklanek oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba w cieście piwnym

Przygotowanie

  1. Filety z białej ryby dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić w odpowiadającej nam wielkości kawałki. (jeśli ryba jest gruba, lepiej przeciąć ją także na pół w poziomie)
    Tak przygotowane doprawić do smaku solą z każdej strony.
    Do miseczki lub na głębszy talerz wsypać 1/4 szklanki mąki ryżowej.
    Do głębszego garnka wlać ok. 6 cm oleju i podgrzać na średnim ogniu.

  2. Do miski dodać 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ryżowej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku
    do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli oraz 1 szklankę bardzo zimnego piwa i dokładnie wymieszać.
    Odsączone i doprawione solą kawałki ryby obtaczać najpierw w miseczce z mąką ryżową,
    a następnie w miseczce z przygotowanym ciastem piwnym.

  3. Po czym ostrożnie wrzucać do garnka z podgrzanym olejem i smażyć, w międzyczasie przewracając na drugą stronę, do czasu uzyskania ulubionego przez nas stopnia podpieczenia ciasta.
    Gotowe pięknie podsmażone kawałki ryby odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

    Podawać wraz z ulubionymi dodatkami takimi jak na przykład gotowane lub pieczone ziemniaki, frytki lub wszelkiego rodzaju sosy i sałatki.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 stycznia Za dużo tych przepisów na raz ;)

Wypowiem się tu przy rybce. Marchewki super, fasolka bez komentarza i też czasami uda mi się popełnić coś podobnego, sałatka miodzio, a ryba w cieście piwnym ... Jeść mi się chce :D
Pyszności :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń