Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 236
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 364
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 368
Polecam.
Odsłon: 794
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 236
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 364
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 368
Polecam.
Odsłon: 794
Składniki
Ryż (o okrągłych ziarnach) przepłucz dokładnie na sicie, przełóż do rondla. Zalej 300 ml wody, doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut.
Po tym czasie do rondla, w którym gotuje się ryż, wlej mleko. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 20 min, aż ryż całkowicie się rozgotuje.
W osobnym garnku wymieszaj kremówkę z 10 dag cukru, mąką kukurydzianą oraz roztartym miąższem z wanilii. Gotuj ok. 3 minuty. Następnie wlej tę mieszankę do miękkiego ryżu. Wymieszaj i razem doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia. Odstaw na kilka minut pod przykryciem.
Owoce oczyść, w razie potrzeby odszypułkuj. Wsyp do rondla razem z resztą cukru. Gotuj, aż cukier się rozpuści, a owoce zmiękną. Rondel zdejmij z ognia. Ciepłym sosem polej przygotowany ryż. Podawaj od razu. Danie możesz też odgrzać w piekarniku.
Czas ok. 50 min; porcja – 580 kcal, cena 2,50 zł.Źródło: Świat kobiety