Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż Zapiekany z Jabłkami i Cynamonem.

Ryż Zapiekany z Jabłkami i Cynamonem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 9968

Dodano:

Odsłon: 18971

Będąc w internacie,gdy chodziłam do szkoły średniej...wieki temu ;-) bardzo lubiłam gdy Panie kucharki podawały właśnie taki ryż na kolacje :-) Danie może być podawane jako danie główne jak i na deser,kolacje.

Składniki

  • 4 woreczki ryżu u mnie dziś pół na pół z ryżem brązowym
  • 900 ml mleka 3\2 %
  • 6 łyżek cukru brązowego
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki masła + trochę do posmarowania formy
  • ok. 1 kg jabłek
  • cynamon do posypania
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozciąć woreczki,ryż wsypać do garnka,zalać mlekiem i zagotować.Dodać cukry,masło,szczyptę soli i tak gotować pod przykryciem przez ok.15-20 min.co jakiś czas trzeba zamieszać łyżką,żeby ryż się nie przypalił,gotujemy do miękkości.
    Jabłka obrać,wykroić gniazda nasienne,kroimy albo w kostkę,albo ścieramy na tarce.
    Na patelni roztopić łyżkę masła,dodać 3 łyżki cukru i wrzucić jabłka,skropić sokiem z cytryny i tak smażyć co chwilę zamieszać,aż jabłka zmiękną,dodać cynamon ,dokładnie wymieszać,można jeszcze dosypać cukru,jeśli lubimy bardziej słodkie.
    Piekarnik nagrzać do 180 C,przygotować naczynie żaroodporne,posmarować masłem,wyłożyć połowę ryżu,na ryż wyłożyć jabłka,a na jabłka drugą połowę ryżu,na wierzchu rozłożyć masło i tak przygotowane naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika i piec przez 20-25 min.

  2. Można również zamiast masła na wierzchu,ugotować budyń,wylać na wierzch i zapiec,wersja na bogato ;-)
    Wierzch oprószyć cynamonem i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń