Do góry

Dania główne Przepis na:

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Sałatka śledziowa"

Składniki

  • 4 filety śledziowe
  • 2 ugotowane w łupinach buraki
  • 3 czerwone cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • szklanka ugotowanej fasoli perłowej
  • czerwone jabłko. Sos: łyżka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 4 łyżki oleju
  • po łyżeczce cząbru i kminku
  • 4 łyżki szczypiorku
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe pokroić w paski. Buraki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulę oraz ogórki obrać i pokroić w małą kostkę. Jabłko umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i też pokroić w kostkę.

  2. W salaterce układać warstwami: buraki oprószone kminkiem, połowę cebuli, fasolę oprószoną pokruszonym cząbrem, ogórki, śledzie, jabłka oraz pozostałą cebulę.

  3. Przygotować sos: musztardę rozetrzeć z miodem. Ocet połączyć z 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody, wymieszać z musztardą, dodać sól oraz pieprz. Cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas mieszając. Sałatkę polać sosem i posypać szczypiorkiem. Wstawić na godzinę do lodówki.

    Źródło: INTERIA.PL

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń