Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka śledziowa z buraczkiem"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 264
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 373
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 444
Polecam.
Odsłon: 820
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 264
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 373
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 444
Polecam.
Odsłon: 820
Składniki
Buraki odcedź z zalewy. Ziemniaki oraz marchewki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu warzywa odcedź i ostudź.
Cebule obierz z łupin, następnie posiekaj, przełóż na sitko i sparz wrzącą wodą. Śledzie opłucz, osusz i pokrój w małą kostkę.
Ziemniaki i marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Buraczki zetrzyj osobno i przełóż na sito, by osaczyć je jeszcze z nadmiaru zalewy.
Spód salaterki wyłóż folią spożywczą, posmaruj ją tłuszczem. Najpierw ułóż warstwę startych ziemniaków, posmaruj je niewielką ilością majonezu, posyp tartą marchewką, ponownie posmaruj porcją majonezu.
Jako kolejne warstwy układaj: pokrojone śledzie, cebulkę oraz starte buraczki. Każdą z kolejnych warstw smaruj majonezem.
Gotową sałatkę schładzaj w lodówce 60 min. Następnie wyjmij z formy i usuń folię. Wierzch posmaruj jeszcze majonezem, ewentualnie udekoruj pokrojonymi śledziami.
Sałatkę można także przybrać szczypiorkiem, rzeżuchą i plasterkami cytryny.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 425 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie