Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z buraczków z czosnkiem"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 38
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 22
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 168
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 227
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 776
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 38
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 22
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 168
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 227
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 776
Składniki
Buraki umyj, nie obierając ich włóż do garnka, zalej wodą, gotuj do miękkości. Możesz też gotować je 40 minut i odstawić przykryte pokrywką w gorącej wodzie na całą noc (rano będą miękkie). Obierz je, pokrój w cienkie plastry. Włóż do dużej miski i wymieszaj z solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym. Dodaj rozdrobniony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Buraki z czosnkiem wkładaj ciasno do słoików, lekko je zakręć.
Do dużego garnka wlej wodę, połóż na spód kilkakrotnie złożoną ściereczkę. Ustawiaj słoiki, tak aby się nie stykały, możesz je poprzedzielać ścierkami. Gotuj 20 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć. Wyciągnij wszystkie i domknij nakrętki. Postaw do góry dnem. Ostudź. Buraki możesz też zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Takie buraczki są doskonałym dodatkiem do mięs i zup. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy.
Czas: około 4 godzin.Źródło: Dobry Tydzień