Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka z papryką i selerem"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 52
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 52
Składniki
Cebule obierz z łupin, pokrój w talarki. Ogórki umyj i razem ze skórką pokrój w słupki. W paprykach odkrój szypułki, każdą przekrój na pół, usuń nasiona, opłucz je wewnątrz i również pokrój w słupki. Seler obierz i także potnij w słupki. Warzywa przełóż do dużej miski i wymieszaj.
Warzywa w misce zasyp szklanką soli, a następnie zalej 9 szklankami zimnej wody. Miskę z warzywami odstaw na 3 godziny.
Po tym czasie sałatkę odcedź. Przełóż do wyparzonych słoiczków, do każdego wsyp po kilka ziarenek gorczycy.
W rondelku, na wolnym ogniu, zagotuj wszystkie zalewy. Mieszaj je aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach. Od razu szczelnie zakręć, ustaw dnem do góry i odczekaj aż zupełnie ostygną.
Jeśli po odwróceniu okaże się, że wieczka nie są zassane, wstaw je do garnka z ciepłą wodą sięgającą 3/4 wysokości. Pasteryzuj je około 10 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć.
Przetwory możesz też pasteryzować w piekarniku w temp. 130°C. Słoiki wstaw do nienagrzanego piekarnika, a gdy osiągnie 130°C, pasteryzuj je 15 minut.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 300 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie