Do góry

Dania główne Przepis na:

Sandacz opolskich mieszczan

Sandacz opolskich mieszczan

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 13

Sprawdzony przepis na "Sandacz opolskich mieszczan"

Składniki

  • 1 i 1/2 kg sandacza
  • 6 jabłek
  • 1 cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 szkl. białego wina
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 3 łyżki masła do smażenia
  • sól
  • biały pieprz
  • natka i żurawina do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warzywa z włoszczyznę obierz lub oczyść, opłucz. Sandacza spraw, wytnij filety. Podziel na porcje. Oprósz je solą, pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię i włóż do lodówki.

  2. Głowę, kręgosłup i płetwy ryby włóż do garnka. Dodaj warzywa z włoszczyzny. Ugotuj esencjonalny rybny bulion. Odmierz około 2 szklanek wywaru. Obierz cebulę i 5 jabłek, pokrój je na kawałki. Podsmaż na maśle, a potem ułóż na spodzie żaroodpornego naczynia. Podlej winem oraz rybnym bulionem. Połóż kawałki sandacza. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz około 30 minut.

  3. Rybę ostrożnie wyjmij. Sos z dna brytfanki zmiksuj. Ostatnie jabłko obierz, pokrój na kawałeczki. Dodaj do sosu. Wymieszaj ze śmietaną. Gotuj razem kilka minut. Przypraw do smaku. Podawaj do sandacza. Udekoruj.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń