Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7832
Dodano: 12.01.2010
Odsłon: 58824
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Schab w całości doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na oliwie razem z pokruszonymi suszonymi grzybami w dużym garze (schab z z obu stron) pod koniec dodając poszatkowaną cebulę.
Podlać ok. 1,5 szkl.wody lub bulionu i dusić pod przykryciem ok. 30 min, co jakiś czas obracając mięso.
Dodać kapustę kiszoną i doprawić resztą przypraw, dolać oleju -wdg.uznania- dusić jeszcze ok.45 min/60min co jakiś czas mieszając kapustę i obracając mięso , aż do momentu , gdy woda z kapusty odparuje a tazacznie się lekko obsmażać - brązowieć.
Smacznego i mam nadzieję, że to typowo polskie danie , które mi osobiście przypomnina okres Świąt Bożego Narodzenia, przypadnie Wam do gustu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (17)

taura 04 maja 2013Zgłoś do usunięcia
wspaniałe, kradnę przepis i daję kciuka!10 Kto głosował? | Odpowiedz

justynaitalia7 09 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
przepyszne9 Kto głosował? | Odpowiedz

Gruba-dynia 09 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Danie super! Robiłam kila razy, zawsze "znikało" błyskawicznie. Zamiast schabu używałam też karczku ( doprawionego wczesniej i zostawionego na noc w lodówce), jest bardziej soczysty.Dziękuję i pozdrawiam :-)
9 Kto głosował? | Odpowiedz

arkacha 01 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Witam! Polecam takie danie(schab w kapuscie) jesli ktos bedzie w Karpaczu,w Gospodzie Karpackiej-naprawde bardzo pyszne i warte swojej ceny,jestesmy tam z rodzinka kilka razy w roku i bardzo nam smakuje,dlatego czesto powracamy,bo naprawde warto!i nie jest to kryptoreklama :) smakuje po prostu wysmienicie!
8 Kto głosował? | Odpowiedz

Kurka_domowa 28 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Muszę koniecznie spróbować, bo zapowiada się smakowicie :)8 Kto głosował? | Odpowiedz

basik5325 28 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
juz wiem czym zaskoczę syna w najbliższym czasie,oczywiście dodaję do ulubionych.;)8 Kto głosował? | Odpowiedz

puma86 23 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Robiłam - jest przepyszne - mój chłopak jest zachwycony :)) SUPER PRZEPIS !!8 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 19 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Rety! Jak to ładnie i apetycznie wygląda! Fakt, takie danie nie może się nie udać ;)8 Kto głosował? | Odpowiedz

keja 14 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Schabik w kapuście wygląda smakowicie . Dodaję do ulubionych :)8 Kto głosował? | Odpowiedz

keja 14 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Sprzeczki jak między dobrymi kucharzami :)Olej czy smalec ...To i to dobre ,bo naturalne. Smokowo inne ,to prawda. Margaryna nie nadaje się do smażenia zupełnie . Do smarowania pieczywa też nie jest dobra. Wystarczy przeczytać skład chemiczny margaryny .Trzymajmy się naturalnych tłuszczów . Nie musi być ich tak dużo.Wystarczy naturalne masło używać w mniejszych ilościach ,a smak o niebo lepszy od margaryny . I ważne dla tych co dbają o linię .... Węglowodanów nie łączcie z tłuszczem ani z białkiem .8 Kto głosował? | Odpowiedz