Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab faszerowany białą kiełbasą"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Mięso myję (oczyszczam też z błonek i białych włókien, jeśli są na wierzchu) i dokładnie osuszam. Oliwę mieszam w miseczce z solą, pieprzem, majerankiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodaję obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotowaną marynatą starannie nacieram schab ze wszystkich stron. Mięso owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na całą dobę.
Na drugi dzień ostrym długim nożem robię nacięcie w środku schabu przez całą długość. Schab nadziewam kiełbaską białą (ugotowaną, ostudzoną). Schab wkładam do rękawa do pieczenia, spinam go klamrą . W kilku miejscach rękawa robię nakłucia, żeby para miała ujście.
Mięso układam w brytfannie i piekę około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Następnie rozcinam rękaw i wstawiam mięso ponownie do piekarnika na 20 minut. Upieczonego schabu nie kroję od razu w plastry, pozwalam mu jeszcze odpocząć przez 30 minut. Pieczeń najczęściej podaję z pieczonymi buraczkami.Źródło: Tina