Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab faszerowany serem pleśniowym"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 533
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 735
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 32
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 533
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 735
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 32
Składniki
65 min • Porcja 260 kcal • Koszt porcji 2,70 zł • Przepis na 4 porcje
Mięso kroję na 4 grube plastry. W każdym nacinam „kieszeń”. Czosnek przeciskam przez praskę i nacieram nim środki kieszeni. Oprószam mięso wewnątrz i na zewnątrz pieprzem i solą. Wstawiam na godz. do lodówki. Ser łączę z pietruszką i tymiankiem. Wypełniam nim kieszenie.
Każdą kieszonkę staran nie spinam wykałaczkami. Następnie dokładnie obtaczam mięso w mące i szybko obsmażam z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy schab się ładnie przyrumieni, ostrożnie, stopniowo podle wam je wodą (ja użyłam ok. 1 i 1/2 szkl.).
Mięso przykrywam i duszę do miękkości. Wtedy je wyjmuję, a sos zagęszczam i zabielam małą ilością mąki rozprowadzonej w odrobinie wody oraz w śmietanie.
Sos zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem, papryką. Przed podaniem polewam nim schab, dekoruję natką i ziarnami kolorowego pieprzu. i kolorowym pieprzem.
Jadwiga Kwiek z FaściszowejŹródło: Kobieta i życie