Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab gotowany w zalewie

Schab gotowany w zalewie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 18

Smaczny pomysł na "Schab gotowany w zalewie"

Składniki

  • ok. 1 kg schabu
  • 3/4 łyżki soli
  • łyżeczka majeranku
  • pieprz
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • olej do smażenia. Zalewa: 1 l wody
  • 1/2 łyżki soli
  • łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ząbek czosnku
  • czubata łyżka majonezu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab myję, osuszam papierowym ręcznikiem. Mieszam wszystkie przyprawy i dokładnie nacieram mięso tą mieszanką. Odstawiam na godz. do lodówki. W tym czasie robię zalewę: łączę wszystkie jej .

  2. Schab krótko obsmażam ze wszystkich stron na oleju (rzepakowym). Następnie wkładam mięso do zalewy, gotuję ok. 10 min od momentu wrzenia. Studzę mięso w zalewie, a potem wkładam całość do lodówki, najlepiej na noc.

  3. Po tym czasie powtórnie gotuję schab ok. 10 min (w tej samej zalewie). Po przestudzeniu mięso wyjmuję, osuszam. Schab najlepiej smakuje następnego dnia. Mięso można także podpiec w piekarniku przez ok. 30 minut, co jakiś czas podlewając je zalewą.

  4. 55 min • Porcja 270 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 8-10 porcji

  5. Monika Włudarska z Janikowic

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń