Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab po florencku

Schab po florencku

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 33

Smaczny pomysł na "Schab po florencku"

Składniki

  • około 10 gałązek rozmarynu
  • około 20 gałązek tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1
  • 5 kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 30 dag szalotek
  • 80 dag pomidorów
  • 1
  • 5 kg ziemniaków
  • olej do posmarowania formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 120 minut.

  2. Rozmaryn i tymianek opłukać, osuszyć. Czosnek obrać. Dwa ząbki czosnku drobno posiekać. Schab opłukać, wytrzeć do sucha, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso natrzeć posiekanym czosnkiem. Obłożyć gałązkami rozmarynu i tymianku. Obwiązać mocną bawełnianą nicią.

  3. Schab szybko obsmażyć na dwóch łyżkach oliwy. Przełożyć do natłuszczonej brytfanki. Formę z mięsem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60-90 minut.

  4. Szalotki obrać, pokroić na połówki. Pomidory umyć, przekroić wzdłuż na pół. Pozostałe ząbki czosnku pociąć w plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kosteczkę. Przygotowane warzywa posypać solą i pieprzem. Skropić pozostałą oliwą, wymieszać. Dodać do mięsa po ok. 45 minutach pieczenia.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń