Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w cieście ziemniaczanym

Schab w cieście ziemniaczanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6582

Dodano:

Odsłon: 8

Smaczny pomysł na "Schab w cieście ziemniaczanym"

Składniki

  • 50-60 dag schabu środkowego
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab opłucz, osusz i potnij w równej wielkości plastry. Każdy porcję mięsa mocno rozbij, aby powstał cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem. Nakryj mięso i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.

  2. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dobrze odciśnij sok. Wsyp mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki, wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem, potem dokładnie wymieszaj.

  3. Każdy plasterek schabu oblep z obu stron ciastem ziemniaczanym (jeśli jest zbyt rzadkie, wsyp trochę więcej mąki). Na głęboką patelnię wlej 250 ml oleju, rozgrzej i smaż kotlety na rumiano. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

  4. Duży talerz wyłóż liśćmi sałaty, połóż kotlety. Udekoruj cząstkami pomidora i listkami natki lub selera. Podaj z ryżem lub pieczywem.

  5. Porcje 6. Przygot. 50 min. Cena 1,70 zł. Kalorie 450 kcal.

  6. Aneta Matusik z Popielarni

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń