Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab w cieście ziemniaczanym"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34494
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 174
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34494
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 174
Składniki
Schab opłucz, osusz i potnij w równej wielkości plastry. Każdy porcję mięsa mocno rozbij, aby powstał cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem. Nakryj mięso i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dobrze odciśnij sok. Wsyp mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki, wbij jajko. Przypraw solą i pieprzem, potem dokładnie wymieszaj.
Każdy plasterek schabu oblep z obu stron ciastem ziemniaczanym (jeśli jest zbyt rzadkie, wsyp trochę więcej mąki). Na głęboką patelnię wlej 250 ml oleju, rozgrzej i smaż kotlety na rumiano. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Duży talerz wyłóż liśćmi sałaty, połóż kotlety. Udekoruj cząstkami pomidora i listkami natki lub selera. Podaj z ryżem lub pieczywem.
Porcje 6. Przygot. 50 min. Cena 1,70 zł. Kalorie 450 kcal.
Aneta Matusik z PopielarniŹródło: Takie jest życie