Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym

Przepis dnia 2020-03-07
Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 586 Ocena: 12039

Dodano:

Odsłon: 17601

Prosty i szybki pomysł na obiad, do tego bardzo smaczny. Schab nie zawsze musi mieć postać kotleta lub pieczeni. Przygotowanie schabu w sosie nie zajmuje dużo czasu, polecam przygotować z podwójnej porcji, na drugi dzień mięso jest jeszcze lepsze.

Składniki

  • 6 plastrów schabu
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 200 ml śmietany gęstej 18 %
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym

Przygotowanie

  1. Plastry schabu przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem z obu stron, przyprawić solą, pieprzem oraz ulubioną przyprawą do wieprzowiny, każdy plaster przekroić na pół, obtoczyć w mące.

  2. Na patelnie wlać niedużą ilość oleju i przysmażyć plastry schabu z obu stron na rumiano, na średnim ogniu. Schab przełożyć na talerz.

  3. Do małej miseczki wrzucić śmietanę i wlać wodę, wsypać mąkę, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać trzepaczką rózgową.

  4. Na czystą patelnie wrzucić podsmażony schab, wlać mieszankę śmietanową, przykryć deklem i gotować 10-15 min. na średnim ogniu.
    Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać drobno i dodać do mięsa na patelni, po 2 min. wyłączyć palnik.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń