Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie szpinakowym

Schab w sosie szpinakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Schab w sosie szpinakowym"

Składniki

  • 80 dag schabu bez kości
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 50 dag szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki zasmażki błyskawicznej
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • mielony pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab umyj, wytrzyj do sucha. Natkę opłucz, osusz. Cebule obierz. Mięso włóż do garnka. Zalej wodą. Włóż cebulę i natkę. Dodaj listek laurowy oraz ziarenka pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 40 minut. W tym czasie szpinak oczyść, opłucz, dobrze osącz. Odłóż kilka listków do dekoracji. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Włóż szpinak i duś go przez 5 minut.

  2. Gotowy schab wyjmij, trzymaj w cieple, aby nie wystygł. Odmierz szklankę wywaru z gotowania mięsa. Wymieszaj go ze śmietaną i zasmażką, dolej do masy szpinakowej. Całość zagotuj. Przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  3. Sos zmiksuj. Schab pokrój w plasterki, przełóż na półmisek. Polej sosem. Mięso udekoruj odłożonymi wcześniej listkami szpinaku. Podawaj z ziemniakami. Możesz je dodatkowo polać stopionym masłem i posypać posiekaną natką lub koperkiem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń