Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w warzywnym sosie.

Schab w warzywnym sosie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 763 Ocena: 14530

Dodano:

Odsłon: 574

Delikatne mięso,w pysznych warzywach i aromatycznym winnym sosie.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • schab 1.20kg
  • szparagi 15dkg
  • papryka czerwona i żółta po 1/2
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 fenkuła
  • papryczka chili
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka szklanka
  • śmietana 18 % 3 łyżki
  • wino półwytrawne 1 szkl.
  • Pieprz biały,sól,maggi
  • Ziele angielskie 5 szt
  • liście laurowe 3 szt.
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokrojone mięso w pół cm.plastry obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron.
    Mięso przełożyć do rondla,podlać wodą tak by przykryła mięso.Dodać ziele angielskie,liście laurowe i gotować na wolnym ogniu około 1/2 godz.

  2. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zeszklić cebule i czosnek pokrojone w piórka.

    Dodać papryki,fenkuł, chili,pokrojone w paski.
    Podlać winem i dusić do miękkości warzyw.Pod koniec dodać szparagi pokrojone w słupki.

    Warzywa dodać do mięsa i dusić przez 15min.( do miękkości)

    Łyżkę mąki roztrzepać w odrobinie zimnej wody,wlać by zagęścić sos.
    Śmietanę zahartować gorącym sosem wlać do mięsa.
    Doprawić do smaku przyprawami i zagotować.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 04 czerwca Dziękuję kochani za miłe komentarze:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 maja Pychotka, takim by nie pogardził i może to byłby jakiś lek na te moje dolegliwości ;)
Taki talerzyk biorę zwłaszcza teraz na wieczór, bo po anabolikach da się jakoś żyć :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 28 maja Pyszny obiad i do tego na winie! chetnie wykorzystam tak doskonaly przepis!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń