Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab z farszem czosnkowo-tymiankowym"
Szybka i prosta babka
Odsłon: 40
Szybka i prosta babka
Odsłon: 40
Składniki
1. Zioła opłucz, osusz, oderwij igiełki rozmarynu oraz listki tymianku od gałązek. Drobniutko je posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj na gładką pastę z 3 łyż kami oleju, startym parmezanem, posiekanymi ziołami i skórką z cytryny.
Jeśli lubisz, do farszu możesz dodać mielone migdały albo posiekane pestki słonecznika. Dodaj wtedy trochę więcej oleju, aby masa nie zrobiła się za gęsta (powinna dać się smarować).
Schab umyj pod bieżącą wodą. Mięso wytrzyj do sucha. Natnij głęboko wzdłuż (uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca).
W powstałe nacięcie włóż pastę ziołowo-czosnkową. Mięso obwiąż mocną, bawełnianą nitką, uformuj zgrabną pieczeń. Skrop sokiem cytrynowym, posyp solą oraz pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki. Potem posmaruj pieczeń pozostałym olejem.
Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 st. Podlej bulionem. Piecz około godziny. W czasie pieczenia często polewaj sosem z dna brytfanki. Podawaj na gorąco, np. z ziemniakami i sałatką z pomidorów.
Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu marynowania). 1 porcja: 490 kcal. Cena porcji: 4,20 złŹródło: Tina