Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab z jajkiem

Przepis dnia 2019-04-02
Schab z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 740

Dodano:

Odsłon: 2796

Schab z jajkiem, sprawdzi się jako danie obiadowe, ale świetnie smakuje również na zimno, na kanapki. Bardzo ładnie, będzie się prezentował na wielkanocnym stole.

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2-3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2-3 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • folia do pieczenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Czosnek przecisnąć przez praskę. Natrzeć nim schab. Posypać resztą przypraw.
    Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
    Po tym czasie naciąć mięso, przez środek ostrym, długim nożem.

  2. Najpierw wzdłuż, potem skierować nóż, w dół i w górę. Tak jakby na krzyż.
    W powstały otwór, włożyć ciasno jajka.

  3. Tak przygotowany schab, włożyć w folię do pieczenia. Polać olejem i zamknąć folię.
    Schab w folii, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, 1 godzinę i 40 minut.
    Jeśli schab jest mniejszy, to czas pieczenia też będzie krótszy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń