Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schab z suszoną śliwką w galarecie"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 119
Polecam.
Odsłon: 1014
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 119
Polecam.
Odsłon: 1014
Składniki
Miękkie masło mieszamy z tymiankiem, majerankiem i solą. Odkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Schab wrzucamy na 2-3 minuty do osolonego wrzątku. Wyjmujemy, osączamy i ostrym nożem nacinamy tak, aby powstała głęboka kieszeń.
Zimne masło kroimy w kostkę. Do kieszeni w mięsie wkładamy na przemian kawałeczki ziołowego masła i śliwki. Spinamy wykałaczkami, układamy w natłuszczonej brytfance. Polewamy stopionym masłem. Pieczemy 1,5 godziny w 200°C, po czym studzimy i kroimy w plastry.
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy spęcznieje, wlewamy do bulionu, chwilkę gotujemy. Plastry schabu układamy na półmisku, zalewamy tężejącą galaretą, odstawiamy do lodówki.
<strong>Czas przygotowania 120 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.</strong>Źródło: Rewia