Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab ze śliwkami"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 51
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 92
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 121
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 51
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 92
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 121
Składniki
Masło ucieramy z tymiankiem, majerankiem i solą. Wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Schab płuczemy i przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, by po rozłożeniu powstał prostokąt. Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, rozkładamy na nim wiórki schłodzonego masła z przyprawami.
Śliwki myjemy, większość rozkładamy na mięsie. Schab zwijamy ciasno w roladę i związujemy nicią kuchenną. Mięso krótko obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu, przekładamy do głębszej brytfanny, podlewamy łyżką wody i na 70 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Upieczony schab wyjmujemy, studzimy i kroimy na porcje. Obrane cebule tniemy na pół lub w ćwiartki, smażymy w pozostałym po mięsie tłuszczu. Pod koniec smażenia wrzucamy resztę śliwek, aby się rozgrzały. Schab podgrzewamy i podajemy z cebulą i śliwkami.
Czas przygotowania: 120 minut. Cena jednej porcji: około 3,70 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 527 kcal, Białko: 29 g, Tłuszcz: 11 g, Węglowodany: 51,7 gŹródło: Rewia