Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab ze szparagami z ziemniakami po szwedzku

Schab ze szparagami z ziemniakami po szwedzku

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 278

Dodano:

Odsłon: 829

Pyszne szparagi zawinięte w schab i boczek podane z ziemniaczkami hassleback kiedy chcesz się popisać przed goścmi ;)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ziemniaków gdyż te robią się najdłużej.

    Odpalamy piekarnik na 200 stopni.

    Najpierw ziemniaki dokładnie myjemy, następnie kładziemy na drewnianej łyżce i robimy nacięcia co 2mm. Dzięki podłożonej łyżce ziemniak nie powinien przekroić się do końca, ale i tak warto na niego uważać.

    Na każdego ziemniaczka kładziemy ok pół łyżeczki masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20min.

    Po tym czasie wyciągamy ziemniaki, znowu smarujemy masłem i ponownie wkładamy do piekarnika.

    5min przed końcem pieczenia można posypać je startym serem.

  2. Następnie przygotowujemy szparagi które myjemy, obcinamy końcówki i podgotowujemy na parze 5min aż będą lekko miękkie.

  3. Schab kroimy na plastry o grubości 2cm i cienko rozbijamy, od wewnętrznej strony lekko solimy, smarujemy masłem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy startym serem. Dajemy 2-3 szparagi i ciasno zawijamy. Szparagi mogą trochę wystawać, to nie przeszkadza. Zawiniętą roladkę dodatkowo owijamy gdzieś trzema plastrami boczku i spinamy wykałaczkami.
    Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu ok 4 min z każdej strony aż się boczek zarumieni.

    Ważne aby nie ruszać naszym zawijasem co chwila, ale dać mu poleżeć i zarumienić się.

  4. Gotowe smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń