Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schabowe minikotleciki z rulonikami z cukinii"
Polecam.
Odsłon: 117
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 35
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 567
Polecam.
Odsłon: 117
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 35
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 567
Składniki
Schab opłucz, dobrze osusz, pokrój w grubą kostkę. Mięso przełóż do miseczki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj 6 łyżek oleju z octem, pieprzem, przyprawą typu maggi oraz mieloną ostrą papryką. Domieszaj po sporej szczypcie suszonego majeranku i tymianku oraz czosnek.
Mięso polej przygotowaną marynatą. Obłóż listkami laurowymi. Posyp ziarenkami ziela angielskiego. Przemieszaj. Miseczkę przykryj folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Cukinie oczyść, umyj, potnij w cieniutkie paseczki (najlepiej krajalnicą elektryczną albo nożem szczelinowym do obierania warzyw).
W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Do wrzątku włóż paseczki cukinii. Po 1–2 minutach wyjmij je, przestudź, polewając zimną wodą, wytrzyj ściereczką. Następnie plasterki cukinii, ciasno zwiń.
Ruloniki nabij na długie drewniane patyczki na przemian z kawałeczkami schabu. Szaszłyki skrop pozostałym olejem. Ułóż na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Piecz przez ok. 10 minut. W czasie pieczenia od czasu do czasu szaszłyki obracaj, aby zrumieniły się równomiernie.Źródło: Tina