Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe Puerto Rico

Schabowe Puerto Rico

Autor:

Przepisów i artykułów: 600 Ocena: 5642

Dodano:

Odsłon: 6462

Kotlety schabowe pod nietypową pierzynką, idealne danie na święta lub niedzielny obiad a może zaskoczymy nimi gości.

Składniki

  • 1 kg. schabu
  • Bułka tarta do panierki
  • Mąka pszenna do panierki
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
  • Pieprz
  • Sól
  • Cebula
  • 50 dag pieczarek
  • 3 ogórki konserwowe
  • Puszka kukurydzy
  • Przecier pomidorowy
  • 1 łyżeczka tabasco
  • Szczypta chili
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag sera żółtego
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej.
    2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

  2. 3. Po usmażeniu wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. 4. Następnie robimy pierzynkę, cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    5. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę oraz ogórki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

  4. 6. Kukurydze odlewamy z zalewy i łączymy z warzywami.

  5. 7. Na koniec dodajemy przecier, tabasco, chili i zaprawkę z mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości wody.

  6. 8. Warzywa układamy na każdym kotlecie

  7. 9. Przykrywamy startym na tarce o dużych oczach serem.

  8. 10. Zapiekamy 15 minut w 180°C.
    11. Danie gotowe.
    12. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń