Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schabowe z kokosem i imbirem"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 100
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 20
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 100
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 20
Składniki
Kotlety schabowe opłucz, wytrzyj do sucha. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o bardzo drobnych otworach albo zeskrob łyżeczką do herbaty.
Mięso natrzyj imbi rem, granulowanym czosnkiem, odrobiną przy- prawy curry oraz solą. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Ok. 1/3 łyżeczki płatków chili rozgnieć na proszek w moździerzu. Wymieszaj go z wiórkami kokosowymi.
Jajka wbij na talerz, roztrzep je widelcem. Kotlety oprósz mąką, zanurz w jajkach, potem panieruj w wiórkach kokosowych z chili. Panierkę dobrze dociśnij do mięsa.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane kotlety. Smaż je ok. 10 minut. Od czasu do czasu przewracaj, by sznycle ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Gotowe mięso przełóż na talerze. Udekoruj grubo posiekanym szczypiorkiem. Podawaj, np. z ryżem.
1Zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, wodą i mąką. Przykryj i odstaw na ok. 20 minut.Źródło: Naj