Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schabowe z szałwią"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 128
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 587
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 128
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 587
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko. Umyte, osuszone kotlety lekko prószymy mąką wymieszaną z solą i pieprzem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Do każdego kotleta przypinamy, np. wykałaczką, kilka umytych listków szałwii.
Mięso umieszczamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Cebulę kroimy w krążki, szklimy na łyżce masła. Do kotletów dodajemy kapary, pokrojone na plasterki korniszony, zeszkloną cebulę. Całość posypujemy wiórkami drugiej łyżki masła. Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Ostudzone ziemniaki obieramy, kroimy wzdłuż na połowy, obsmażamy na reszcie masła. Podajemy z kotletami ułożonymi na sałacie i z warzywami.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji 5 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 316 kcal Białko 22 g/Tłuszcz 35 g/Węglowodany 21 gŹródło: Rewia