Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schabowe zapiekane z papryką"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 56
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 126
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 45
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 56
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 126
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 45
Składniki
Papryki rozetnij, usuń pestki i białe, gorzkie w smaku błonki. Strąki opłucz, osusz, pokrój w cienkie paseczki. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim cebule i paprykę.
Warzywa lekko oprósz solą oraz pieprzem. Posyp tymiankiem, wymieszaj i podlej bulionem. Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, gotuj 10 minut.
Natkę opłucz, osusz, grubo posiekaj, wrzuć do sosu paprykowego. Ponownie go przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Kotlety schabowe opłucz, osusz, rozbij. Mięso posyp solą. Posmaruj pastą paprykową. Potem oprósz mąką i panieruj w roztrzepanych jajkach oraz tartej bułce. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Włóż kotlety, smaż je po ok. 4 minuty z każdej strony.
Do żaroodpornej formy nalej 2/3 sosu. Ułóż na nim kotlety. Polej pozostałym sosem. Posyp startym serem. Zapiekaj 8-10 minut w temp. 250 st.
ok. 65 minut. 1 porcja 560 kcalŹródło: Tina